На вниманието на всички сънародници в чужбина.

На вниманието на всички сънародници в чужбина.
14 юли 2020

На вниманието на всички сънародници в чужбина.

Вече можете да купите книгата “Иван Вазов и неговите близки” от „Българска книга зад граница“. Това е първата онлайн книжарница предназначена специално за българи в чужбина, независимо от точката на света, в която се намират. Книгата можете да купите тук: https://bit.ly/VazovBookBgKnigite

3 февруари 2024
Премиера на "Островът на безвремието"

Български културен център „Багряна“ Лимасол и Народно читалище „Пенчо П. Слвейков – 1921 г.“ София представиха „Вечери на кръста“. В препълнената зала се състоя и премиерата на романа „Островът на безвремието“ на Марио Лалчев.

прочети още
3 февруари 2024
Марио Лалчев в отместеното време

Книгата беше представена от водещата на Литературния салон „Вечери на Кръста“ Виктория Катранова: „Това е великолепен роман, който печели читателя. Марио Лалчев разкрива паралелен свят – мистичен и реален – през портала на времето и чрез литературните персонажи. Авторът е изкусен разказвач – има богати познания в различни области за живота, рисува майсторски с палитра от думи и всичко оживява пред очите ни“.

прочети още
10 юли 2020
Вече сме и в книжарница Нисим

Днес имаме още един повод за празник. Бяхме на гости при Ани и Нида в Nissim Bookstore.

прочети още
14 юли 2020
Балконът на къщата-музей на Иван Вазов.

Балконът на къщата-музей на Иван Вазов. От този балкон Вазов е произнасял много речи.  През 1920 г., когато се отбелязвали 70 години от рождението му и 50 години творческа дейност, той произнася следната реч: “Ваше Величество, почитаеми госпожи и господа, Празнувам своя 50 годишен писателски юбилей в скръбни за отечеството часове...

прочети още
3 юли 2020
Генерал Георги Вазов в кабинета си в Одрин, 1913 г.

Мнозина го наричат героя от Одрин, но малко се знае, че в ранните си години е водел търговските тефтери на чичо си Кирко в Румъния...

прочети още
3 юли 2020
Иван Вазов и генерал Георги Вазов

Молебенъ надъ общите гробове на падналите герои при превземането Айвасъ-Баба при Одринъ.

прочети още
3 юли 2020
Иван Вазов и неговите близки

“Иван Вазов и неговите близки” е книга, която може да бъде описана само с една дума, съдържаща се още в заглавието. Тя е близка. Тя е позитивна. Написана, за да разказва истории и да запазва родовата памет. Пресъздаваща епоха. Чете се бързо и искаш непременно да препрочетеш някои пасажи отново и отново. Книгата е както за всички, така и много лична. Защото е плод на ярките и картинни спомени на Вера Вазова – дъщеря на ген. Георги Вазов и племенница на Иван Вазов.

прочети още
3 юли 2020
Семейство ген. Георги Вазови, 1912 година.

Семейство ген. Георги Вазови, 1912 година. На снимката: генерал Георги Вазов, съпругата му Мария, синовете му Александър и Димитър и дъщерите му Зорка и Вера (върху коленете на баща си).

прочети още
3 юли 2020
Иван Вазов, 1920 г.

“Когато биваше у нас или пък ние отивахме у него на гости, той винаги отделяше време за братовите си деца. Разпитваше ни за училището, изпробваше нашата интелигентност, изслушваше с удоволствие декламираните от нас негови творби. Никога не ни галеше, но биваше винаги ласкав и търпелив. Ние го обичахме и почитахме.”

прочети още
3 юли 2020
Генерал Владимир Вазов

Наричат го непобедения генерал. "Свалете знаменатa! Минава ген. Вазов – победителят от Дойран!" С тези думи е представен на парад в Лондон и историята се превръща в легенда.

прочети още
3 юли 2020
Къщата на генерал Георги Вазов, София

Бащината къща на Вера Вазова в София. Къщата се е намирала на ъгъла на “Гурко” и “Раковски”, построена през 1898 г. по план на генерал Георги Вазов в мавритански стил.

прочети още
3 юли 2020
Иван Вазов, проф. Иван Д. Шишманов и Хектор. 1913 г.

Иван Вазов много обичал кучето си, сивият булдог Хектор. Винаги били заедно. Ето един от спомените на Вера Вазова за него: “…Помня, че веднъж се разхождахме с чичо Иван в Градската градина.

прочети още
3 юли 2020
Иван Вазов между свои, 1882 година, Пловдив.

Иван Вазов между свои, 1882 година, Пловдив. Прави (от ляво надясно): братята Владимир, Иван, Георги, Борис Вазови и сестра им Въла Вазова. Седнали: Георги Хаджиниколов (вуйчо на Вазов), Съба Вазова, Кирко Вазов (чичо на поета).

прочети още
3 юли 2020
Семейна снимка, 1907 г.

Семейна снимка, 1907 г. От ляво надясно: ген. Георги Вазов, Христо Фетваджиев, Владимир Вазов, Иван Вазов, Никола Вазов, д-р Киро Вазов, Борис Вазов Седнали: Мария Г. Вазова със синовете си Димитър и Александър, Вълка Вазова-Фетваджиева, Мара Вл. Вазова със сина си Георги, Съба Вазова с внучката си Зорка Г. Вазова и Ана Вазова-Пачева.

прочети още
3 юли 2020
Паметник на Иван Вазов, София

Иван Вазов е роден през 1850 г. в китното градче Сопот. Расте като будно дете в патриархалното семейство на Минчо и Съба Вазови. От рано се увлича по писането, за което среща негодуванието на баща си и силната подкрепа на майка си.

прочети още